Historie

kostuumsieraden

marvella

Marvella by Monet is in 1911 opgericht in Philadelphia door de H. Weinrich Company. Destijds werd gebruik gemaakt van imitatie parels en rijnsteentjes. Later werd het assortiment uitgebreid met kristal en aurora borealis steentjes. In 1982 werden Marvella, Trifari en Monet samengevoegd. In 2000 werd de Monet Group gekocht door Liz Claiborn en verplaatste de sieraden productie naar het buitenland.

Kostuumsieraden bestaan al bijna 300 jaar. Decennialang werden sieradenontwerpers beïnvloed door veranderende sociale en politieke trends. Rond 1920 waren het vooral de lange oorbellen, korte en lange halskettingen, smalle armbanden en broches. Vanaf de jaren ’30 konden vrouwen zich niet langer nieuwe kleding veroorloven door de Grote Depressie en waren zij voor een andere look afhankelijk van accessoires, zoals de dubbele clip broches van Coro Duettes. 

Door gebrek aan materialen in de Tweede Wereldoorlog werd gebruik gemaakt van rocailles, imitatie turquoise, koraal en jade. Vanaf de jaren ’50 werd het mode om elk accessoire perfect af te stemmen op de kleding in bijpassende sets. Door de invloed van Hollywood films als Breakfast at Tiffany’s met Audrey Hepburn and Gentlemen Prefer Blondes met Marilyn Monroe, waren dergelijke sieraden zeer gewild. 

De jaren ’60 waren bekend om vooruitgang, vrijdenken en flower power, die een nieuwe trend in kostuumsieraden veroorzaakten. Kunststof werd populair en mode werd voor elke vrouw toegankelijk. Grote hangers, grote oorringen en gelaagde halskettingen. De kostuumsieraden in de jaren ’80 waren statement sieraden: grote broches, cocktail ringen, grote ronde oorringen en kralen halskettingen.


trifari

Gustav en zijn oom Ludovico uit Napels richtten in 1910 Trifari Jewelry op. Rond 1917 werd Leo Krussman partner en werd de naam gewijzigd in Trifari and Krussmann. In 1925 kwam Carl Fishel erbij en het bedrijf werd: Trifari, Krussman and Fishel (TKF). In 1937 werd het merk weer gewoon Trifari. In 1975 werd het bedrijf overgenomen door The Hallmark Company tot 1988 en vervolgens verkocht aan Crystal Brands. Crystal Brands was tevens de eigenaar van Monet, Marvella en andere welbekende merken. In 2000 werd het bedrijf verkocht aan Liz Claiborne.


napier

De Napier Company werd eind 1800 opgericht en startte met herenhorloges, voordat het bedrijf uiteindelijk groeide naar een sieradenmerk. Modesieraden van hoge kwaliteit waren wereldberoemd en werden gedragen door bekende sterren uit die tijd, zoals Marilyn Monroe, Grace Kelly en The Duchess of Windsor.


avon

David H. McConnell richtte in 1886 de California Perfume Company op. Net als Sarah Coventry, werd ook bij dit merk gebruik gemaakt van Home Parties om parfum en later sieraden te verkopen. De sieradenlijn startte in 1963 en in 1975 was Avon een van ’s werelds grootste modesieraden producent voor zowel vrouwen als mannen. Vooral sieraden met dierenafbeeldingen waren destijds erg populair.


coro

Coro was populair in de jaren ’30 met een unieke collectie broches, halskettingen en armbanden. Het merk werd opgericht door Emanuel Cohn en Carl Rosenberger in New York City. De naam Coro is een samenvoeging van de achternamen van de oprichters COhn en ROsenberger. Uiteindelijk werd het merk bekend als Coro, Coro Craft en Vendome. Coro fabriceerde met name kostuumsieraden voor de filmindustrie, terwijl Vendome opviel door high-end- en parelsieraden voor bruiden.