sarah coventry history twiggy

Historie Sarah Coventry

Sarah Coventry Jewelry

is decennialang via huispartijen, de zogenaamde Home Parties, verkocht en vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten. Een hostess nodigde vrienden en buren thuis uit om sieraden te showen en te verkopen. Haar verdiensten bestonden uit vaak unieke limited-edition sieraden en awards, die alleen voor hostesses bestemd waren, en een inkomen afhankelijk van het aantal verkopen.


historie sarah coventry

In 1948 werd Emmons Home Fashions opgericht door Lyman K. Stuart, die zijn bedrijf noemde naar zijn moeder Caroline Emmons Stuart. Niet veel later werd de bedrijfsnaam veranderd in Emmons Jewelry Inc. 
In 1949 werd Sarah Coventry Jewelry geïntroduceerd. Deze sieradenlijn werd genoemd naar de kleindochter van Lyman K. Stuart “Sarah” en “Coventry”, een plaats in Groot-Brittannië waar de familie Stuart oorspronkelijk vandaan kwam, voordat zij naar de Verenigde Staten emigreerde. Het verschil tussen beide sieradenlijnen was, dat Sarah Coventry betaalbaarder was dan Emmons.

Emmons ontwierp en produceerde de sieraden niet zelf, maar kocht ontwerpen van freelancers en contracteerde fabrikanten om de sieraden te produceren. De beide sieradenlijnen werden vaak verkocht in bij elkaar passende sets, zoals halsketting, armband en oorbellen. Voor verzamelaars is het een sport om de sets van destijds weer compleet te krijgen.

Sarah Coventry Jewelry was heel populair in de jaren ’50 en ’60. Ondanks haar uitbreiding naar het buitenland – Canada, België, Australië, Schotland en Groot-Brittannië – is haar vroegere populariteit helaas verloren gegaan. Het bedrijf is in 1984 na faillissement verkocht, waarna de productie verhuisde naar China en India, verkoop nog via Home Parties plaatsvond en korte periodes een opleving heeft gehad, om in 2008 geheel met de productie te stoppen.

In de Verenigde Staten is een aantal boeken verschenen over Sarah Coventry Jewelry, zoals Identifying Sarah Coventry Jewelry 1949-2009 van Sandra Sturdivant en Shirley Crabtree. Dit boek is een bijbel als het gaat om identificatie van Sarah Coventry sieraden. Helaas ontbreekt een dergelijk boek over Sarah’s internationale sieraden.


boek historie sarah coventry

In onze webshop zijn ongeïdentificeerde sieraden te koop die in Groot-Brittannië of Canada gefabriceerd zijn. Als de sieraden gemerkt zijn met UK, GB of Canada, dan staat dit in de omschrijving vermeld. Sieraden die geen landen merk hebben, maar wel door ons gekocht zijn in GB of Canada, worden vermeld als “Land van herkomst:…”