Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Klassieke filmsterren hadden charisma en een tijdloze stijl. Filmsterren die nog steeds geliefd en bewonderd worden over de hele wereld, zoals Audrey Hepburn. 

Audrey Kathleen Hepburn (1929-1993) was een in België geboren half Nederlandse, half Britse actrice. Haar moeder was een Nederlandse barones, Ella van Heemstra en haar vader een Britse bankier, Joseph Anthony Ruston. Hij behoorde tot de aristocratie en nam later de achternaam van zijn voorvader Hepburn aan. 

Audrey zat op school in Kent, Engeland en keerde bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog terug naar Nederland. Na de oorlog studeerde zij ballet bij Marie Rambert in Londen, waarna zij optrad in musical producties en kleine rollen had in verschillende films. De comedy Roman Holiday uit 1953, waar zij schitterde naast Gregory Peck, was haar doorbraak en daarmee verdiende ze onder andere een Oscar.

audrey hepburn roman holiday
Roman Holiday

In de jaren vijftig en zestig was zij een wereldberoemd stijlicoon, mede door de creaties van de Franse couturier Givenchy. Zij droeg zijn kleding zowel in films als privé. Legendarisch is de door Givenchy ontworpen zwarte jurk die zij aanhad tijdens de film Breakfast at Tiffany’s (1961). Ook haar witte Givenchy jurk in My Fair Lady (1964) scoorde hoge ogen. Een van haar beroemde quotes was “Elegance is the only beauty that never fades.”

audrey hepburn breakfast at tiffany's
Breakfast at Tiffany’s

Haar succes duurde voort met musicals en films als Sabrina (1954), Funny Face (1957), The Nun’s Story (1959), Charade (1963), Wait Until Dark (1967).
Daarna verscheen ze nog maar zo nu in dan in films als Robin and Marian (1976) en de documentaire Gardens of the World with Audrey Hepburn (1990). 

Zij trouwde tweemaal: in 1954 met de Amerikaanse acteur Mel Ferrer en in 1969 met een Italiaanse psychiater Andrea Dotti. Audrey kreeg twee zoons: Sean Ferrer en Luca Dotti.

Op latere leeftijd spendeerde ze haar tijd aan Unicef en tussen 1988 en 1992 werkte zij in de meest arme gebieden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. In 1993 stierf zij op de leeftijd van 63 jaar in haar woonplaats Tolochenaz in Zwitserland, waar zij samenleefde met de Nederlandse oud-acteur Robert Wolders, aan de gevolgen van kanker.

audrey hepburn my fair lady
My Fair Lady